Wat is sapvasten?

Hoewel de mensheid al duizenden jaren het lichaam reinigt en heelt met sapvasten, is een sapvastenkuur actueler dan ooit. In onze gestreste consumptiemaatschappij hebben steeds meer mensen behoete aan bezinning. Even een periode niet eten en alleen maar vloeibaar fruit of groenten nuttigen, is de gelegenheid om uw geest tot rust te laten komen.

Lichaam:

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan afvalstoffen en toxines. Het verwerken gebeurt in het lichaam door de darmen, de lever en de nieren. Maar zelfs met een gezond lichaam is het in de huidige maatschappij niet mogelijk om alle afvalstoffen kwijt te raken. Deze afvalstoffen hopen zich op in ons (vet)weefsel en kunnen allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk hierbij aan vermoeidheid, lusteloosheid, verkoudheid, pijnlijke gewrichten en darmklachten.

We zien door de restrictie van calorieën dat er een proces gestimuleerd wordt in het lichaam dat autofagie heet. Autofagie is een katabol mechanisme dat onnodige en niet goed functionerende onderdelen van de cel afbreekt. Afvalstoffen die in de cel aanwezig zijn worden op deze manier afgebroken. Het is met name deze intelligente afbraak van cellulaire afvalstoffen die verklaart waarom sapvasten zo doeltreffend is. Voor onze algemene gezondheid is het belangrijk om regelmatig te sapvasten.

Geest:

Vasten is een prachtige gelegenheid om ook een geestelijk opruiming te houden. Stress, oude patronen en eventueel oud zeer kunnen losgelaten worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe dingen. Een sapkuur kan een bijdrage leveren aan uw geestelijke gezondheid. Het is een uniek moment om uw doelen bij te stellen en nieuwe doelen te maken. Elke stap in de richting van een gezond lichaam kan een waardevol geschenk zijn.

Waarom sapvasten?

Er zijn veel goede redenen om te sapvasten:

  • Afvalstoffen verwijderen
  • Het reinigen van de darmen
  • Het bevorderen van de stofwisseling
  • Het versterken van de weerstand
  • Afslanken
  • Een start naar een gezonder leven
  • Bezinning

Uitscheidingsreacties

Na enkele dagen vasten zijn de uitscheidingsreacties goed merkbaar : stinkende donkere urine, donkere ontlasting of juist diarree, zweten, vieze ademlucht, beslagen tong, misselijkheid, duizeligheid, sterkere menstruatie, verkoudheid, loopneus of loopoor enzovoort. Dit zijn allemaal natuurlijke, onschuldige methoden van het lichaam om zich te reinigen. Deze reacties verdwijnen vanzelf weer.