Zuur - Basen evenwicht

Om onze metabole processen optimaal te laten verlopen is het belangrijk dat de verhouding tussen zuren en basen in het lichaam in evenwicht is. Voeding speelt een belangrijke rol bij het handhaven van dit evenwicht. Het Westerse voedingspatroon bevat veel voedingsmiddelen die zuren produceren in het lichaam en te weinig voedingsmiddelen die basen aanmaken. Veel mensen kampen met een zuuroverschot en dit kan diverse aandoeningen tot gevolg hebben zoals: reuma, jicht, botontkalking, vermoeidheid, huidproblemen, overgewicht en zelfs een grotere vatbaarheid voor infectieziekten. De ideale voeding bevat een basenoverschot met ongeveer 2 tot 4 maal meer basenvormende dan zuurvormende voedingsmiddelen.

Voedingsmiddelen die verzurend werken zijn frisdrank, fast food, vlees, vis, melk, kaas, granen zoals brood en pasta, rijst en maïs. Voedingsmiddelen die het lichaam voorzien van basen zijn alle groenten en fruit, kruidenthee, mineraalwater, rode wijn en kruiden zoals basilicum en peterselie. Uiteraard is het niet de bedoeling om alle zuurvormende voedingsmiddelen te vermijden aangezien we deze ook nodig hebben. Het gaat erom de voeding zodanig samen te stellen dat er uiteindelijk een basenoverschot ontstaat. Op onderstaande site staat een uitgebreide lijst met de zuur- en basevormende voedingsmiddelen.

IPEV-Food table

Tijdens het vasten worden vetten in plaats van suikers verbrandt en bij dit proces worden extra zuren geproduceerd. Het is dus belangrijk om tijdens het sapvasten base-rijke voedingssupplementen in te nemen. Als men vast met behulp van sappen en de juiste voedingssupplementen dan wordt het lichaam ontzuurd en in de meeste gevallen is al na 2 dagen de urine minder zuur.